Wat is een condensator?

Wat is een condensator?

Ben jij benieuwd wat een condensator is? Wij waren dit ook en hebben het niet alleen uitgezocht, maar ook geprobeerd zo duidelijk mogelijk uit te leggen in één artikel. Een condensator wordt in veel elektronische apparaten gebruikt. Zo vind je ze onder andere in televisies, koelkasten en computers. Maar wat doet een condensator precies? En waarvoor wordt hij gebruikt? In dit artikel lees je alles over de functie van een condensator!

Wat is een condensator?

Een condensator is een elektronisch apparaat dat elektrische lading opslaat. Het bestaat uit twee metalen platen die met elkaar zijn verbonden door een niet-geleidende laag. Wanneer er stroom door de condensator vloeit, ontstaat er een wisselstroming in de metalen platen. Dit noem je ook wel 'capaciteit'.

De capaciteit van een condensator hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de platen, het aantal lagen tussen de platen en de soort van het materiaal tussen de platen.

Wat is de functie van een condensator?

De meeste mensen gebruiken een condensator om stroom op te slaan. Dit doe je door kortsluiting te maken met de twee polen van de condensator. Op die manier wordt er geen stroom meer doorheen geleid en blijft er elektrische lading in de metalen platen achter. Wanneer je weer verbinding maakt met de twee polen, zal er weer stroom vloeien en is de lading weer beschikbaar.

Een andere belangrijke functie van een condensator is het regelen van de stroomsterkte. Dit doe je door de capaciteit van de condensator aan te passen. Hoe groter de capaciteit, hoe meer lading er opgeslagen kan worden en hoe sterker de stroom zal zijn.

Daarnaast wordt een condensator ook gebruikt om trillingen of geluiden te dempen. Dit komt omdat een condensator in staat is om snel wisselende stroomsterkten te reguleren. Wanneer er trillingen of geluiden in de stroom zitten, zal de condensator deze opvangen en verminderen.

In welke apparaten zit een condensator?

Zoals we eerder hebben gezien, wordt een condensator veel gebruikt in elektronische apparaten. Zo vind je ze onder andere in:

- Televisies

- Computers

- Koelkasten

- Radios

- Versterkers

Ook in veel huishoudelijke apparaten, zoals stofzuigers en wasmachines, zitten condensators. Kortom, je kunt ze overal tegenkomen!

Als je meer wilt weten over de functie van een condensator of welke soorten er allemaal zijn, kun je altijd een kijkje nemen op onze website.