Hoe zorg je dat je voldoende eiwitten binnen krijgt

Hoe zorg je dat je voldoende eiwitten binnen krijgt

Eiwitten zijn erg belangrijk voor de werking en de bouw van ons lichaam. Zeker als je vaak in de sportschool bent of thuis intensief traint, heb je voldoende eiwitten nodig. Je kunt eiwitten halen uit je dagelijkse voeding, maar je kunt ook nog supplementen hierbij gebruiken als je een tekort hebt. Hoe je voldoende eiwitten binnenkrijgt en hoe je hierop kunt letten, lees je hieronder.

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

Eiwitten dragen dus bij aan de bouw van het menselijk lichaam. Eiwitten vormen de basis voor belangrijke onderdelen van ons lichaam, van de spieren en botten tot de cellen zelf. Waarom eiwitten zo belangrijk zijn bij het trainen, komt omdat eiwitten de bouwstoffen zijn van onze spieren. Voor het vergroten van de spiermassa, zijn deze stoffen dus essentieel. Niet alleen dit, eiwitten helpen ook enorm bij het herstel van onze spieren na een training. Dit is natuurlijk ook erg belangrijk. Eiwitten zijn in het hele proces onmisbaar en daarom moet je zorgen dat je er genoeg binnenkrijgt.

Je hebt twee verschillende soorten eiwitten, de langzame eiwitten en de snelle eiwitten. De werking en functie van deze twee zijn anders. De snelle eiwitten worden snel afgebroken en opgenomen door het menselijk lichaam. Hierdoor zijn ze effectief bij het groeien van spieren en het herstel na de workout. Meestal nemen mensen deze eiwitten voor de training, vaak een half uur van te voren. Een van de bekendste snelle eiwitten is whey. Langzame eiwitten hebben een veel langzamere werking. Deze eiwitten nemen sporters daarom vaak voordat ze gaan slapen. De langzame eiwitten dragen dan bij aan het herstel van spieren tijdens de slaap.

Extra eiwitten nemen

Uit veel bekende producten kan je lichaam eiwitten halen. Zo zitten er eiwitten in de meeste dierlijke producten zoals eieren, vlees en vis. Hiernaast vind je ook eiwitten in melk- en zuivelproducten. Vooral mensen die veel sporten kiezen ervoor om naast hun dagelijkse voeding nog extra eiwitten te nemen. Deze komen dan in de vorm van supplementen. Vaak is dit poeder, wat je kunt mengen in het water of in een shake. Voor snelle eiwitten nemen veel mensen bijvoorbeeld 100% Whey gold of Gold Standard Whey. Let goed op dat je snelle en langzame eiwitten apart van elkaar gebruikt en op het juiste moment.