De beste manieren om te trainen met een roeitrainer

De beste manieren om te trainen met een roeitrainer

Trainen op een roeitrainer en benieuwd naar de beste manier daarvoor? Het is verstandig om rekening te houden met een paar belangrijke zaken, die voorkomen dat je daar op de verkeerde manier mee om zou gaan. Zorg bijvoorbeeld voor een afstelling op de juiste lengte en houd rekening met het verschil tussen hydraulische en magnetische trainers. Verder is het verstandig om het trainen rustig aan op te bouwen, zodat je eerst de techniek goed onder de knie kunt krijgen. 

Afstellen op de juiste lengte

Een roeitrainer (top 10 beste modellen kun je checken bij Verantwoord Afvallen) moet afgesteld worden, om daar op de beste manier op te kunnen trainen. Houd rekening met de maximale lichaamslengte waarvoor het model geschikt is. Een deel van de modellen is bijvoorbeeld geschikt tot maximaal 180cm. Indien je langer bent dan dat en ermee wilt trainen komt dat de effectiviteit niet ten goede.

Zorg er in plaats daarvan voor dat je gebruik maakt van een roeitrainer die specifiek geschikt is voor je lichaamslengte. Op die manier kun je vertrouwen op de stabiliteit en heb je voldoende ruimte om je vrij te kunnen bewegen.

Die stabiliteit van de roeitrainer is een andere belangrijke factor die bijdraagt aan de beste manier om te trainen. Zonder voldoende stabiliteit kun je zelfs te maken krijgen met blessures. De krachten zullen toenemen naarmate je intensiever gaat trainen. Dan is het belangrijk om er volledig op te kunnen vertrouwen. 

Hydraulische of magnetische trainers

Houd er rekening mee dat er een verschil bestaat tussen hydraulische en magnetische roeitrainer. De beste manier om te trainen? Een magnetische trainer is kwalitatief vaak de betere keuze. De hydraulische machines zijn goedkoper, maar kunnen het daadwerkelijke roeien over het algemeen wat minder goed benaderen.

De magnetische trainers zorgen voor een meer natuurlijke houding, waardoor dat beter werkt op het moment dat je kracht wilt gaan opbouwen. Er is sprake van een minder onnatuurlijke beweging, zodat je zelfs op het water verder kunt trainen en je dan veel hebt aan de trainingen op de roeitrainer die je hebt gedaan. 

Rustig aan opbouwen op de roeitrainer 

Het is in alle gevallen verstandig om je trainingen op de roeitrainer rustig aan op te bouwen. Ga niet meteen te hard van start, omdat je daarmee het risico loopt op blessures. En bovendien zal je er niet in slagen om optimaal te trainen, omdat je te snel boven je maximale inspanningsniveau uitkomt. Je traint namelijk aardig wat spieren met de roeitrainer!

Bouw het aan de andere kant rustig op, om jezelf steeds verder uit te kunnen dagen. Door iedere keer een stapje verder te gaan, waarmee je ervoor zorgt dat je aan het eind net voldoende over hebt om nog overeind te kunnen komen. Het kan geen kwaad om gaandeweg de grenzen meer op te zoeken, zodra je de techniek goed onder de knie hebt. De eerste periode kun je namelijk het best gebruiken om de techniek te leren kennen, zodat je op basis daarvan op de beste manier kunt trainen op de roeitrainer.