De meest unieke kersttradities ter wereld

De meest unieke kersttradities ter wereld

Wil jij dit jaar eens wat anders doen met kerst? Dat komt goed uit, want wij hebben voor jou de vijf meest unieke kersttradities ter wereld op een rijtje gezet, plus wat ideeën voor originele kerstcadeautjes.

1. Het verstoppen van een bezem

Wij kennen kerstmis natuurlijk als een onschuldig feest vol vreugde en blijdschap. In Noorwegen kijken ze hier net iets anders naar. Daar geloven ze namelijk dat er rond kerstmis kwade geesten en heksen rondzwerven om de straten onveilig te maken. Benieuwd wat ze doen om te voorkomen dat hun kerst verpest wordt? Alle bezems die op straat liggen worden op kerstavond in de kast verstopt. Hiermee voorkomen ze dat de heksen deze bezems zullen gebruiken om mee rond te vliegen.

2. Twee keer kerst vieren

Is één keer kerst per jaar niet genoeg voor jou? Dan kun je overwegen om naar Nieuw-Zeeland te verhuizen. Daar wordt deze feestdag namelijk maar liefst twee keer per jaar gevierd! In december is het daar volop zomer, dus heerst er niet echt de typische kerstsfeer. Om die reden geven ze gewoon voor de tweede keer hun kerstfeestjes in juli. Dan is het wat kouder, dus kunnen ze de kerst toch in zijn volle glorie meemaken.

3. Rauwe walvishuid op het menu

Nog op zoek naar een interessant gerecht om te serveren op je kerstdiner? Misschien is rauwe walvishuid dan wel wat. In Groenland is deze zogenaamde “Mattak” een echte delicatesse, bestaande uit rauwe walvishuid en walvisblubber. Volgens de mensen die het graag eten, smaakt Mattak naar verse kokosnoot. Het vlees is echter erg taai en moet soms in zijn geheel doorgeslikt worden. Maar goed, beoordeel nooit iets voordat je het geprobeerd hebt.

4. Versieren met spinnen

In de meeste landen versier je een kerstboom met glanzende kerstballen, een leuke kerstslinger en wat gezellige lichtjes. In Oekraïne is dit net even anders. Hier versieren ze hun kerstbomen namelijk liever met spinnen en spinnenwebben. Dit doen zij niet zomaar omdat ze het mooi vinden, maar vanwege een oude legende. Deze gaat over een arme weduwe die geen geld had om haar kerstboom te versieren. Toen zij echter op kerstochtend wakker werd, was haar boom door een spin versierd met spinnenwebben die glinsterden in de zon. Een traditie die op het eerste gezicht eng lijkt, met een hartverwarmende betekenis.

5. Originele kerstcadeautjes

Spreken al deze tradities je toch niet zo aan? Dan is het kiezen van een origineel kerstcadeautje ook al een prima manier om je kerst net eens wat anders te vieren. Geef in plaats van een paar sokken bijvoorbeeld eens een leerzaam tripje naar een museum. Of kies in plaats van de zoveelste roman een leuk gepersonaliseerd fotoboek. Bordspelletjes doen het ook altijd goed, maar dan niet het albekende ganzenbord of mens-erger-je-niet. Er zijn tegenwoordig genoeg modernere bordspelletjes die super leuk zijn om met je vrienden of familie te spelen. Als je wat verder denkt dan normaal, zijn er volop originele kerstcadeautjes om uit te kiezen.

Al met al zijn er dus genoeg manieren om de feestdagen eens over een andere boeg te gooien dan normaal. Is het niet door walvishuid te serveren, dan is het wel door te kiezen voor een origineel cadeautje. Weet jij al hoe je dit jaar kerst viert?