Alles wat je moet over tequila: bekende merken, soorten en cocktails

Alles wat je moet over tequila: bekende merken, soorten en cocktails

Tequila is een drank die wereldwijd bekend is geworden als een symbool van Mexico. Het wordt gemaakt van de blauwe agaveplant die groeit in de regio rondom de plaatsTequila, in de staat Jalisco. Het drankje kan puur worden gedronken of als ingrediënt worden gebruikt voor het maken van verschillende cocktails.

Waar komt tequila vandaan?

Tequila kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Azteken. De Azteken gebruikten de agaveplant om pulque te maken, een gefermenteerde drank die als een heilig elixer werd beschouwd. In de 16e eeuw brachten de Spaanse conquistadores destillatietechnieken mee naar Mexico en begonnen ze te experimenteren met het maken van een sterkere drank van de agaveplant. Dit was het begin van de tequila zoals we die vandaag kennen.

Tequila soorten en merken

Er zijn verschillende soorten tequila, variërend van blanco tot extra añejo. Blanco, ook wel bekend als zilver, is ongerijpt en heeft een heldere, scherpe smaak. Reposado wordt gerijpt in eikenhouten vaten voor minimaal twee maanden, waardoor het een zachtere smaak krijgt en tonen van vanille en karamel ontwikkelt. Añejo wordt minimaal een jaar gerijpt, waardoor het een rijke, complexe smaak krijgt met tonen van hout en kruiden. Extra añejo is de meest rijpe en duurste tequila, die minimaal drie jaar rijpt en een donkere kleur heeft, vergelijkbaar met cognac.

Er zijn verschillende populaire tequilamerken, waaronder Jose Cuervo, Patrón, Don Julio en Sauza. Jose Cuervo is misschien wel het bekendste merk ter wereld en biedt veel verschillende tequilasoorten aan, waaronder Especial, Tradicional en Reserva de la Familia. Patrón en Don Julio zijn premium tequilamerken, die bekend staan om de hoge kwaliteit.

Cocktails met tequila

Tequila is tegenwoordig een populaire drank, ook in veel Europese landen. Mensen drinken het vaak op feestjes of tijdens het uitgaan. Veel mensen drinken het in de vorm van shotjes, maar je kunt er ook heerlijke cocktails mee maken.

Er zijn tal van cocktails die tequila als belangrijkste ingrediënt gebruiken, waaronder de beroemde Margarita. De Margarita wordt gemaakt met tequila, limoensap en triple sec en kan worden geserveerd met zout op de rand van het glas. Andere populaire tequilacocktails zijn onder meer de Tequila Sunrise, gemaakt met tequila, sinaasappelsap en grenadine, en de Paloma, gemaakt met tequila, grapefruitsap en sodawater.