Hoe implementeer je slimme verlichting in jouw huis?

Hoe implementeer je slimme verlichting in jouw huis?

Slimme verlichting: waarschijnlijk ken je dit fenomeen wel. Door middel van een applicatie op jouw telefoon of tablet of door gebruik te maken van een draadloze afstandsbediening kun jij gemakkelijk en snel lampen bedienen. Of je nu een timer in wilt stellen, bepaalde lampen vaker wilt laten schijnen of wanneer je iets wilt doen met het veranderen van de kleur: slimme verlichting biedt jou al deze mogelijkheden. Om tijd, moeite en gedoe te besparen is slimme verlichting de methode om jouw licht te regelen. In deze blog gaan we langs alle stappen om jouw slimme verlichting te kunnen voordelen benoemd.

Meerwaarde van de slimme verlichting

De slimme verlichting biedt veel mogelijkheden. Zo kun je alle lampen tegelijk bedienen. Dit betekent dat je wanneer je weggaat of gaat slapen, alle verlichting in 1 keer uit kan doen. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk een lamp laat branden. Ook zorgt de slimme verlichting ervoor dat je veel energie kan besparen. Door de goede regeling en het onderlinge systeem, is de verlichting een stuk zuiniger. Verder heeft het ook een positief effect op de sfeer. Door middel van de slimme verlichting kun je eenvoudig het licht dimmen of laten veranderen van kleur. Je kunt daardoor je verlichting aanpassen aan de setting. Hierdoor creëer je veel mogelijkheden als het gaat om afwisseling in verlichting.

Dit systeem biedt ook een stukje veiligheid. Zo kun je de lichten aanzetten wanneer er wordt gedetecteerd dat er bijvoorbeeld onbekenden in of buiten het huis staan. Ook tijdens vakanties kun je door middel van de verlichting net doen alsof je thuis bent. Tot slot is een van de grootste voordelen de manier waarop je het kan besturen. Omdat alles via een medium gaat, is dit super makkelijk en overzichtelijk.

Stappen om te ondernemen

Eerst is het belangrijk om na te denken wat je precies wilt. Bepaal van tevoren voor welk merk je wilt kiezen. Zo is Phillips hue een grote speler in deze markt maar zijn er ook merken als Trust en Homey. Daarna is het kiezen van een soort verlichting. Welke fitting heeft deze lamp? Past dit model in jouw armatuur? Ook de functies en mogelijkheden van deze lamp zijn bepalend. Wanneer het voor jou belangrijk is dat de verlichting kan veranderen van kleur, moet je kiezen voor leds die in deze lamp zitten dit ook kunnen. Kijk daarom dus kritisch naar wat jij belangrijk vindt en welke lampen dit kunnen bieden. 

Ook het samenvoegen en verbinden met andere elementen is belangrijk. Het slimme systeem moet dus ook compatibel zijn met andere slimme gadgets. Verder is het weten welke verbinding de producten worden gekoppeld – is dit Wifi of juist bluetooth?

Geschikte dimmer/ schakelaar

Kies tot slot ook voor een draadloze schakelaar om het besturingssysteem compleet te maken. Zo heeft ledlichtstunter veel te bieden als het gaat om led dimmers. Deze dimmers kunnen gemakkelijk gekoppeld worden aan een slim verlichtingssysteem. Zo ondersteunen deze dimmers o.a. Philips Hue producten, Google home, Future Home en Alexa. De dimmer is eenvoudig te installeren en kan verschillende soorten ledverlichting bedienen en dimmen.