Wasmachine kopen? Hier moet je op letten

Wasmachine kopen? Hier moet je op letten

In je zoektocht naar een nieuwe wasmachine zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. De ene wasmachine is immers de andere niet. En het is immers een flinke investering waarbij je keuze niet over één nacht ijs gaat. Zaak dus om een aantal belangrijke stappen te doorlopen voordat je de definitieve keuze maakt voor je nieuwe wasmachine. In deze blog lees je waar je allemaal op moet letten.

Bepaal je budget

Voordat je gaat kijken naar wat je precies nodig hebt, is het belangrijk je budget voor de nieuwe wasmachine te bepalen. Zoals gezegd: wasmachines zijn een flinke investering, dus je wilt natuurlijk alles wat je nodig hebt: maar niet tegen iedere prijs. Goed om te weten: de meeste wasmachines zitten bij een nieuwprijs tussen de €450,- en €700,-. Bij wasmachines van rond de €450,- moet je denken aan de kleinere wasmachines (vulgewicht van 6- of 7 kg) met minder functionaliteiten. Of aan de net iets minder bekende merken, zoals Beko en Haier. Bij de duurdere wasmachines kom je vaak terecht bij wasmachines van Bosch, AEG en natuurlijk Miele . Kortom: de bekendste merken.

Bekijk hoe groot de wasmachine moet zijn

De grootte van je huishouden is bepalend voor de grootte van de wasmachine die je gaat kopen. Bij een huishouden van 1 of 2 personen ga je natuurlijk voor een kleinere wasmachine dan bij een huishouden van meer dan 4 personen. Je hebt dan simpelweg minder kleding om te wassen. Bij de grootte van een wasmachine kijk je niet zomaar naar de afmetingen, maar voornamelijk naar het vulgewicht. Dat is het aantal kilo was dat in de trommel kan. Bij een klein huishouden van 1 of 2 personen volstaat een wasmachine met een vulgewicht van 6 kg of 7 kg. Bij een huishouden van 3, 4 of 5 personen, moet je echt al gaan kijken naar een wasmachine van 8 kg of zelfs 9 kg vulgewicht.

Hoe zuinig is de wasmachine?

Gas en stroom zijn in deze tijden flink duur. En laat stroom nu net een belangrijk onderdeel zijn van een wasmachine-beurt. Kijk dus goed naar hoe energiezuinig de wasmachine is, want dat kan je onderaan de streep veel geld besparen of juist kosten. Zo kan het zijn dat een wasmachine bij aanschaf misschien wat duurder is, maar juist door de zuinigheid goedkoper uitvalt dan een wasmachine die bij aanschaf bij wijze van spreken 100 euro duurder is. Iedere wasmachineleverancier is verplicht om een energielabel te voeren dat aangeeft hoe zuinig de wasmachine is. Dit wordt aangegeven met een letter (A t/m G) en daaronder de specificaties. A is logischerwijs energiezuinig. G is alles behalve energiezuinig.

Kijk naar het toerental van de wasmachine

Wil je dat je kleding droog uit de wasmachine komt? Bijvoorbeeld omdat je geen droger hebt? Of omdat je jouw kleding liever niet in de droogtrommel stopt omdat dit ervoor zorgt dat de kleding sneller slijt? Dan Zouden we je aanraden om voor een wasmachine te gaan met een hoger toerental. Dit toerental wordt altijd uitgedrukt in omwentelingen per minuut. Hoe hoger het toerental van de wasmachine, hoe harder de wasmachine na een wasbeurt kan centrifugeren. Dit zorgt voor kleding die uiteindelijk droger uit de was komt. Zo hoeft de kleding niet meer in de droogtrommel of hoeft de was minder lang op het wasrek te hangen. Wil je dit? Of heb je geen ? Dan zouden we altijd aanraden om te kiezen voor een 1600 toeren wasmachine.

Extra functies

Tot slot is het ook goed te bekijken wat voor functies je op je wasmachine wilt. Voor de vergeetachtige gebruiker is het bijvoorbeeld handig om tijdens het wassen nog kleding te kunnen toevoegen. Maar dit is slechts bij enkele wasmachine mogelijk met behulp van een tussendeur. Let hier dus goed op. Daarnaast kun je kijken naar de wasprogramma's die de machine heeft. Heeft de wasmachine bijvoorbeeld een snelwasprogramma of een wasprogramma met stoomfunctie? Dit zijn hele handige programma's die de wasmachine echt een stuk aantrekkelijker kunnen maken dan een andere wasmachine

Nu je weet waar je op moet letten, kun je een goede keuze maken voor de juiste nieuwe wasmachine!