Kan ik een hypotheek krijgen met een PGB inkomen?

Kan ik een hypotheek krijgen met een PGB inkomen?

Een hypotheek afsluiten kan een ingewikkeld proces zijn, vooral als je inkomen afkomstig is uit een Persoonsgebonden Budget (PGB). Maar goed nieuws, het is mogelijk om een hypotheek te verkrijgen met een PGB-inkomen. In dit artikel bespreken we hoe dit kan worden bereikt en nemen we de website van Harms & Bakx advies als informatiebron om je te helpen bij dit proces.

Wat is een PGB-inkomen?

Voordat we dieper ingaan op het proces van het verkrijgen van een hypotheek met een PGB-inkomen, is het belangrijk om te begrijpen wat een PGB-inkomen precies is. Een Persoonsgebonden Budget (PGB) is een geldbedrag dat mensen met een zorgbehoefte ontvangen van de overheid. Dit budget stelt hen in staat om zelf de zorg en ondersteuning in te kopen die zij nodig hebben, in plaats van afhankelijk te zijn van zorginstellingen. PGB-inkomen kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Stappen voor het verkrijgen van een hypotheek met een PGB-inkomen

Het verkrijgen van een hypotheek met een PGB inkomen vereist enkele specifieke stappen en overwegingen. Hier zijn de belangrijkste stappen die je moet volgen:

1 Inkomen bepalen: Allereerst moet het PGB-inkomen wat meegenomen mag worden voor de hypotheek worden bepaald. Dit gaat meestal door het gemiddelde te nemen van de laatste 3 aangiftes inkomstenbelasting. Soms mag er ook een stukje loondienst uit het verleden meegenomen worden als dat vervangen is door een PGB inkomen.

2 Inkomensstabiliteit aantonen: Een van de zorgen van hypotheekverstrekkers is de stabiliteit van je inkomen. Je moet laten zien dat je PGB-inkomen stabiel is en waarschijnlijk in de toekomst zal blijven. Dit kan worden aangetoond door het tonen van een zorgovereenkomst voor onbepaalde tijd met je zorgontvanger(s).

3 Hypotheekadviseur inschakelen: Het is sterk aanbevolen om een hypotheekadviseur in te schakelen die ervaring heeft met PGB-inkomen. Zij kunnen je begeleiden bij het vinden van de juiste hypotheekverstrekker en het indienen van je aanvraag.

5 Documentatie en bewijsstukken: Je zult aanzienlijke documentatie moeten verstrekken om je financiële situatie en de stabiliteit van je PGB-inkomen te onderbouwen. Dit omvat bankafschriften, contracten met zorgverleners en andere relevante documenten.

6 Bereken je maximale hypotheek: Het bedrag dat je kunt lenen, wordt bepaald door je inkomen en andere financiële verplichtingen. Een hypotheekadviseur kan je helpen om je maximale hypotheekbedrag te berekenen op basis van je PGB-inkomen.

6 Kies de juiste hypotheekverstrekker: Niet alle hypotheekverstrekkers zijn bereid om hypotheekaanvragen te accepteren van mensen met een PGB-inkomen. Je hypotheekadviseur kan je helpen bij het vinden van hypotheekverstrekkers die bereid zijn om je aanvraag te overwegen.

7 Hypotheekaanvraag indienen: Nadat je alle benodigde documenten hebt verzameld en een hypotheekverstrekker hebt gekozen, kun je de hypotheekaanvraag indienen. Het is belangrijk om geduldig te zijn, omdat het proces iets langer kan duren vanwege de complexiteit van PGB-inkomsten.

Betrouwbare informatiebron vinden

De website van Harms & Bakx is een waardevolle informatiebron voor iedereen die overweegt een hypotheek aan te vragen met een PGB-inkomen. Deze website biedt gedetailleerde informatie en tips over dit specifieke onderwerp, inclusief mogelijke valkuilen en aanbevolen stappen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het proces van het verkrijgen van een hypotheek met een PGB-inkomen uitdagend kan zijn, maar het is zeker haalbaar met de juiste begeleiding en documentatie. Het inschakelen van een ervaren hypotheekadviseur is vaak de sleutel tot succes, omdat zij je kunnen helpen bij elke stap van het proces.

Lang verhaal kort, het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een PGB-inkomen, maar het vereist zorgvuldige planning en voorbereiding. Met de juiste begeleiding en documentatie kun je je droom van het bezitten van een huis realiseren, zelfs als je afhankelijk bent van een PGB-inkomen. Raadpleeg de website van Harms & Bakx en schakel de hulp in van een hypotheekadviseur om je op weg te helpen naar een succesvolle hypotheekaanvraag.