Hoe goed ben je verzekerd voor waterschade in je brandverzekering?

Hoe goed ben je verzekerd voor waterschade in je brandverzekering?

Waterschade kan dramatisch zijn. Het is dan ook een geluk bij een ongeluk dat in zo'n geval vaak je brandverzekering je uit de nood kan helpen. Nu is het zo dat je het zelf ook wel een beetje moet afdwingen of zo'n verzekering je gaat terugbetalen.

Beslis jij bijvoorbeeld om je muur uit te breken om je oude leiding te repareren en je kan effectief aantonen dat dat een nodige ingreep is om waterschade te voorkomen, dan zal je verzekering de kosten dekken. In dit geval ben je het water te slim af geweest en heb je je gedragen als een vooruitziend mens.

Wat wordt gedekt?

Het kan echter ook anders lopen. Wat nu als je effectief waterschade oploopt? De brandverzekering gaat je in vele gevallen helpen. Ben je op een 'onverwachte' manier slachtoffer van wateroverlast, dan gaat de brandverzekering in principe tussenbeide komen om de vervolgschade te vergoeden. Stel dat er een lek is in een of andere leiding of dat het water plots via het dak je woning binnenkomt. Alle gevolgen die hieruit voortvloeien - denk maar aan schade aan je parket of behangpapier dat volledig moet vervangen worden, maar ook aan huiszwam op je muren - vallen onder de dekking van je brandverzekering.

Als je wil dat ook de schade aan je inboedel gedekt wordt, moet je ervoor zorgen dat je ook de optionele polis voor de inboedel in je brandverzekering hebt laten opnemen. Hou er wel rekening mee dat de verzekering niet opdraait voor de kosten van de oorzaak. Jij bent het dus die de rekening moet betalen van de herstelling van de gesprongen leiding.

Of van het dichten van het gat in het dak waardoor het water naar beneden sijpelde. Er zijn echter beperkingen aan de gulheid van de verzekeraar. Ook jij als verzekerde hebt plichten. Kan de verzekeraar aantonen dat jij nalatig was, dan gaat hij je niet helpen – iets wat blogger Hannes Vleminckx zelf kon meemaken in 2020.

Laat je het raam openstaan en gaat het water langs die weg schade aanrichten, dan is er geen dekking meer. Heb jij aantoonbaar je leidingen verwaarloosd, dan geldt hetzelfde. Doe wat mogelijk is om de hierboven vernoemde rampscenario's te vermijden: controleer wat controleerbaar is.

Wat met overstromingen?

Een overstroming is een natuurramp. In principe zit er een stukje in je brandverzekering voorzien dat jou beschermt als de nabijgelegen rivier buiten haar oevers treedt. De dekking omvat zowel de kosten van de aangerichte schade als de opruimingskosten. Toch moet je hier opletten. Het hangt van je polis af of bij zo'n overstroming ook de eventuele schade aan je tuinhuis, je wagen of de goederen in je kelder vergoed wordt. Weet dus wat je brandverzekering inhoudt.