Auto kraakt bij drempel, wat kan de reden zijn?

Auto kraakt bij drempel, wat kan de reden zijn?

Het is mogelijk dat deze geluiden tekenen zijn van een ernstig probleem, dus ze mogen niet worden genegeerd. Onderstaand bespreken we de meest voorkomende redenen van een krakend geluid van de auto:

Beschadigde of gebroken stabilisatorstang

De stabilisatorstang is verantwoordelijk voor het verminderen van overhellen in bochten. Het zorgt ervoor dat de auto in balans blijft en voorkomt dat hij omrolt bij het nemen van een scherpe bocht. Is je auto de laatste tijd moeilijk te besturen en hoor je regelmatig een krakend geluid, dan doe je er verstandig aan om de stabilisatorstang te laten repareren.

Slechte kogelgewrichten

Kogelgewrichten zijn de onderdelen die de wielnaven verbinden met de rest van de ophanging. Ze hebben smering nodig om te voorkomen dat ze uitdrogen. Ze beginnen geluiden te maken zodra ze droog zijn. Een trillerig stuur en een krakend geluid zijn gevolgen van droge kogelgewrichten.

Slecht stuurbekrachtigingshuis

Een stuurbekrachtigingshuis dient als pomp om hydraulische vloeistof naar het stuurhuis te pompen wanneer je aan het stuur draait. Hierdoor kun je het stuurhuis gemakkelijk draaien. Wanneer dit onderdeel versleten is gaat er hydraulisch zuur lekken, waardoor je moeilijker kunt sturen. Tevens is het mogelijk dat er zachte, jankende geluiden hoorbaar zijn, vooral wanneer je met lage snelheden rijdt.

Slechte schokdempers en veerpoten

Schokdempers zorgen ervoor dat een voertuig niet stuitert. Veerpoten, aan de andere kant, worden gemonteerd om de hoogte van je auto te handhaven. Hoewel ze lang meegaan, slijten ze uiteindelijk en maken ze geluiden bij het draaien. Als ze niet vervangen worden, zal je auto stuiterig aanvoelen en zal er een krakend geluid hoorbaar zijn.

Lager van stuurkolom beschadigd

Beschouw het lager van de stuurkolom als de wervelkolom van het lichaam. De uiteinden zijn verbonden met de stuurinrichting en het stuurwiel. Het biedt een kussen om ervoor te zorgen dat de twee onderdelen langer meegaan voor een soepelere en minder stressvolle rit. Draaien van de auto wordt moeilijk als dit onderdeel versleten is. Ook ontstaat de mogelijkheid van een krakend of piepend geluid. 

Als je een krakend geluid hoort bij het passeren van drempel, is het belangrijk om de oorzaak te laten onderzoeken door een gekwalificeerde monteur. Een grondige inspectie van de ophanging, schokdempers, remmen en andere relevante onderdelen kan helpen om het probleem te identificeren en te verhelpen. Het negeren van deze geluiden kan leiden tot verdere schade en onveilige rijomstandigheden.