Tips bij financiële problemen

Tips bij financiële problemen

Niemand is vrijgesteld van financiële problemen. Iedereen kan te maken krijgen met pech of een slecht beheerd budget. De mogelijkheid om geld te sparen voorkomt dat je in financiële problemen komt en juridisch advies moet inwinnen omdat je je schulden niet kunt betalen. Je hoeft geen schulden te maken als je je geld goed beheert. Zodra je geld kunt sparen, bent je bestand tegen financiële problemen. Naast sparen om schulden af te betalen kun je ook sparen voor andere doelen, zoals pensioen, reizen of het collegegeld van je kinderen. Je kunt je geldzaken onder controle houden als je weet hoe dat moet. Hieronder staan drie manieren die je kunnen helpen met een gezonde financiële basis. 

Maak een budget om je financiële problemen op te lossen

Het maken van een budget is de eerste stap in het beheersen van je financiën. Hiervoor kun je gebruik maken van budgetteringstools. Online zijn veel goede gratis budgetteringstools te vinden. Het kan ook gewoon met een vel papier, een potlood en een rekenmachine. Begin met het vastleggen van al je inkomsten en al je uitgaven. Houd een maand lang al je facturen en bonnetjes bij om te voorkomen dat je uitgaven mist. Houd ook rekening met sporadische kosten, zoals voor geschenken, vakanties, je rijbewijs en schoolspullen. Vergeet niet je schulden op te nemen in het budgetoverzicht. Door hier goed zicht op te houden en af te lossen, voorkom je dat je te maken krijgt met incasso bureaus.

Verminder je uitgaven en betaal contant

Onderzoek al je maandelijks uitgaven om te ontdekken op welke je kunt bezuinigen. Misschien kun je bepaalde uitgaven wel helemaal stoppen of tijdelijk stilzetten. Overweeg het vinden van goedkopere alternatieven van internet providers. Bekijk voor elke uitgave of je wellicht een goedkopere variant kunt vinden. Door ervoor te zorgen dat je alleen geld uitgeeft aan wat je nodig hebt, kun je geld besparen. Daarnaast kun je op zoek gaan naar kortingen, een voedselbudget opstellen en bezuinigen door bijvoorbeeld je eigen lunch mee te nemen in plaats van deze dagelijks te kopen. Contant betalen kan je ook helpen bij het controleren van je uitgaven. Door te betalen met pinpas en creditcards is het moeilijker om je uitgaven bij te houden. Verdeel je geld in verschillende enveloppen voor kleding, entertainment en boodschappen. Zo blijf je binnen budget.

Stop met impulsieve aankopen en koop tweedehands

Probeer je creditcard thuis te laten als je vaak impulsieve aankopen doet waar je later spijt van krijgt. Leef binnen je limiet om te voorkomen dat je nog meer schulden maakt. Zorg ervoor dat je genoeg geld hebt om het saldo op je creditcard en andere rekeningen af te betalen. Als je echt iets moet kopen, zorg er dan voor dat je het niet altijd nieuw koopt. Je kunt altijd tweedehands of ruilproducten kopen. Kijk bijvoorbeeld in kringloopwinkels, marktplaats platformen en sociale media pagina's om goedkoper aan je producten te komen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook nog eens duurzaam. Als het mogelijk is, kies er dan voor om de spullen te huren of te lenen. Voor dingen die je slechts af en toe gebruikt, is dit een goede keuze.