Op vakantie met de elektrische auto

Op vakantie met de elektrische auto

Hoe is het om met je elektrische auto op vakantie te gaan? Zeker wanneer je een nieuwe elektrische auto met subsidie hebt aangeschaft of bent overgestapt vanwege de aantrekkelijke leaseregeling voor elektrische auto’s wil je weten hoe je ermee op vakantie gaat. Lees de tips en ervaringen in dit artikel en plan vervolgens je vakantie met de elektrische auto.

Kun je wel met een elektrische auto op vakantie? 

Er zijn veel mensen die je graag willen laten geloven dat het haast onmogelijk is om op vakantie te gaan met je elektrische auto. Dat je veel meer tijd kwijt bent aan de reis omdat je de hele tijd aan het opladen bent. En dat ze in het buitenland niet zoveel laadpalen hebben als we hier in Nederland hebben. 

Laat je niet aan het twijfelen brengen, want het is hartstikke goed te doen om met een elektrische auto op vakantie te gaan. Het aantal laadpalen neemt overal in Europa snel toe volgens de ANWB en er zijn steeds meer websites en apps die je precies vertellen waar je kan opladen. Er zijn ook steeds meer routeplanners voor elektrische auto’s waarmee je eenvoudig je reis richting je vakantiebestemming plant. 

Met een goede voorbereiding, het lezen van ervaringen van andere elektrische autorijders en een beetje avonturiersgevoel weet je zeker dat je een fantastische vakantie tegemoet gaat. 

Reis slimmer en goedkoper 

Met je elektrische auto op vakantie gaan is goedkoper dan met een brandstofauto. En helemaal als je de reis slim indeelt. Dus reis slimmer door gebruik te maken van mogelijkheden om gratis op te laden onderweg. Wist je dat je bij veel Lidl en Aldi supermarkten in Europa gratis gebruik kan maken van een snellader? Niet alleen bij supermarkten is het mogelijk om gratis te laden, ook bij IKEA in veel Europese landen kun je gratis opladen. Nou ga je natuurlijk niet direct shoppen bij IKEA tijdens je vakantierit, maar je kunt het wel combineren met een bezoek aan het restaurant van IKEA terwijl je auto aan het opladen is. Zo reis je slimmer en goedkoper tijdens je vakantie. Een andere slimme oplossing is om onderweg naar je vakantiebestemming een hotel te boeken met een laadpaal. Zo kun je even op adem komen en uitrusten in een lekker hotel terwijl de auto aan het opladen is om de volgende dag de route verder af te leggen. 

Ervaringen: Vakantie met elektrische auto

Lees ook vooral ervaringen van andere elektrische autorijders die al eens op vakantie zijn gegaan met de elektrische auto. Dit helpt je om inzichten te krijgen en te realiseren waar je aan moet denken. Zo zijn er van veel elektrische auto’s ook Facebook groepen waarin de community veel tips en ervaringen met elkaar deelt. 

Het opladen van je elektrische auto is in de landen om ons heen allang geen issue meer, zo gaf ANWB-deskundige, Marco van Eenennaam, al 2019 aan in een interview met de Leeuwarder Courant. “In de afgelegen streken van landen zoals Spanje, Italië en Kroatië kan het nog lastig zijn” zegt van Eenennaam. Maar ook daar komen langzaam maar zeker meer laadpalen bij. Plus door een 230V/Type 3-laadkabel mee te nemen kun je praktisch overal bijladen. Kortom laat je niet tegenhouden om op vakantie te gaan met de elektrische auto en geniet van het avontuur.