Last van jeuk tussen je liezen?

Last van jeuk tussen je liezen?

Heb je rode plekjes in je lies? Of zelfs in allebei de liezen? Ook regelmatig last van jeuk op deze plekken? Dan is de kans groot dat je last hebt van liesschimmel. Liesschimmel kan optreden als je op een warme, vochtige plek bent geweest zoals de kleedkamer van een sportschool of een sauna. Als je jezelf daar niet goed afgedroogd hebt, kan het zijn dat hier een schimmel in je lies/liezen is gaan groeien. Gelukkig is liesschimmel goed te behandelen. Hoe? Je leest het hieronder!

Het ontstaan van liesschimmel

Het is soms verleidelijk na het sporten, douchen of een saunabezoek; even snel omkleden en dan meteen naar huis. Meestal betekent dit dat je jezelf op die momenten niet goed afdroogt en snel in de kleren schiet. Je liezen zijn van zichzelf natuurlijk al een warme plek, als hier ook nog eens extra warmte en vocht bijkomt, is dit de ideale plek voor schimmels om te groeien. In de huidplooien van de liezen nestelen zich de schimmels en groeien vervolgens uit tot een infectie. Dit kan tot vervelende, dagelijkse klachten leiden. Lopen kan hierdoor lastig gaan en ook onderkleding kan gaan schuren rond deze plek, wat tot nog meer irritaties leidt. 

Hoe kom je van liesschimmel af?

Liesschimmel behandelen is eenvoudig, de medicatie kun je zonder doktersrecept online bestellen. Heb je het eenmaal in huis, dan start je meteen de behandeling en zul je meteen verlichting ervaren. Als je bijvoorbeeld crème gebruikt, zul je merken dat als je deze crème erop gesmeerd hebt, dat het direct fijner aanvoelt. In deze crème bevindt zich een werkzame stof, die ervoor zorgt dat de schimmel wordt gedood en niet meer verder kan uitgroeien. Je kunt er ook voor kiezen om naast deze crème, ook strooipoeder te gebruiken, dit wordt met name ingezet om de plek goed droog te houden. Blijf je klachten houden? Meld je dan bij huisarts.

Zo voorkom je liesschimmel

Zorg dat je altijd je huidplooien goed afdroogt na het douchen/ baden. Draag ruime kleding als je net uit de douche komt en was liever niet met zeep. Door op je voeding te letten, voorkom je ook liesschimmel, een goede weerstand voorkomt namelijk infecties.